blogg.inspektionsverket.se

blogg.inspektionsverket.se

Grängesberg del 1

GruvindustriSkapad av kristofer lör, januari 12, 2008 20:31:07

Kort historik
Redan år 1366 talades det om malm från ”Grenge”, men om det bedrevs gruvverksamhet i området redan innan är oklart. Till en början bröts malmen endast i kortare perioder och oftast under sommaren. Kronan tog malmen som skatt av de som brukade jorden i området.

Den forsforrika malmen var lättbruten men svårbearbetad, vilket resulterade i låga priser och medförde att det i området bitvis rådde brytförbud under stora delar av 1600- och 1700- talen. I slutet av 1800- talet infördes ”Thomasprocessen” som innebar att malmen äntligen blev lätthanterlig. Priserna steg och vid sekelskiftet var Grängesbergsbolaget Sveriges mest lönsamma företag.

Gruvdriften var länge en av landets viktigaste inkomstkällor, men i början av 1950- talet blev konkurrensen från gruvor i utlandet kännbar, och i slutet av 1960- talet var den ett faktum. Malmpriserna föll och Sverige upplevde en kris. Många av bergslagens gruvor tvingades stänga då verksamheten inte längre var lönsam. Gruvan i Grängesberg var en av de få som kvarstod, men även den gick mot sitt slut. Den 28 december 1989 skakades berggrunden av en dynamitladdning för sista gången. I januari året därpå lämnade den sista lasten malm Grängesberg. En epok hade gått i graven.

De följande åren kom ortens folkmängd att fortsätta sjunka tillsammans med antalet arbetstillfällen. Grängesberg har idag omkring 3500 invånare, och är en ort på tillbakagång. Även om det har gått utför, så finns ljusglimtar som är värda att nämna, så som Spendrups bryggeri och Filmberget.

Blog Image Centralschaktets lave. | Foto: Kristofer


Blog ImageGruvkontoret i sin strama kostym. | Foto: Kristofer

Blog ImageEntré till gruvområdet. | Foto: Kristofer


Blog Image Ingen aning, men fint var det. | Foto: Klingen

Blog Image Exportfältet, idag ekande tomt. | Foto: Kristofer


Blog ImageDet gamla maskinhuset som enligt planerna skall bli ett svenskt Louvren. | Foto: Klingen


Blog Image Majestätisk entré. | Foto: Klingen


Blog Image..men vi vill så gärna. | Foto: Klingen


Blog ImageBråda tider för glasmästare Sven. | Foto: Klingen

Det gamla Grängesberg
Då gruvan ständigt växte tvingades man flera gånger att flytta enskilda byggnader, men ibland även delar av orten. Under 1970- talet genomförde man en flytt av stadens centrum 500 meter österut.
Platsen för det gamla Grängesberg är idag ett ruinernas stad, väl skymda i snår och skog. Rasrisk råder och området är inhägnat. Kvar finns bland annat runinerna efter den jättelika trefasstationen och den gamla gruvstugan.

Blog ImageSveriges första trefasanläggning, uppförd 1893. | Foto: Kristofer

Blog ImageIdag bara en ruin men lika ståtlig nu som då. | Foto: Klingen

Blog Image Vacker interiör. Beträdes på egen risk. | Foto: Kristofer


Blog ImageHär var det trasigt.. taket alltså. | Foto: Kristofer


Blog ImageVackert, hade det varit idag hade det endast varit en betongklump. | Foto: Kristofer


Blog Image Bråda dagar för elektrikern Sven. | Foto: Klingen


Blog Image Luftig lägenhet i flera etage. | Foto: Kristofer


Blog Image Himmelssäng i ordets rätta bemärkelse.| Foto: Kristofer


Blog Image Ett rum med sjöutsikt. | Foto: Kristofer


Blog ImagePå ruinens brant. | Foto: Kristofer

Blog Image Karl-Johans gruvstuga. | Foto: Johan


Blog Image Grått tegel, senaste mode i ruinernas stad. | Foto: Kristofer


Blog Image Sedan länge lämnat åt sitt öde...| Foto: Kristofer

  • Kommentarer(7)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Maritha mån, oktober 11, 2010 13:48:51

Tack för fina bilder och information om dem :) Har nytagna bilder på trefasanläggningen.....och gruvstugan. I gruvstugan har någon målat grafitti under 2009. Denna någon har varit vänlig nog att skriva årtal ;) Den delen där du har foton från har jag också varit in. I andra änden går en djup spricka genom källare, yttervägg, innerväggar och golv. Ytterväggen ser ut som den skulle kollapsa när som helst och sprickan är så bred att man nog skulle kunna klämma sig igenom där vid behov.

Skapad av Henrik Åhnberg lör, oktober 03, 2009 12:01:38

Hej.

Ville bara skriva ett par rader och tacka för det jobb du lagt ner på detta. Min farfars far Carl Åhnberg dog i Grängesberg gruva 1933 vid en sprängolycka. Carls bror Erik gick bakom honom när de gick fram efter en sprängning och en odetonerad sprängstav brann av precis då. Carl tog emot hela tryckvågen medans Erik fick ett visst skydd av hans brors kropp. Carl dog kort därefter av inre blödningar.

Min farfar, Henry Åhnberg, var 17 år gammal när hans far gick bort och fick ta över som försörjare i hushållet. När han var 20 år så började han jobba i gruvan och där jobbade han fram till han pensionerades. Vet att han var gruvfogde där men när han blev det eller vad det involverar arbetsmässigt är jag lite osäker på.

Även min far, Karl-Lennart (Charlie) Åhnberg var lite involverad då jag vet han talat om hur han var med och gjorde mätningar i gamla centrum som ung för att kontrollera rasrisken.

Jaja. Det var lite familjehistoria det. Tack för de fantastiska bilderna och jag skall ta och visa dessa bilder för min far. Han kommer säkerligen vara minst lika tacksam.

//Henrik

Skapad av Bunker. Bus ons, december 31, 2008 15:36:53

Snygga bilder, keep it up!

Mvh/Bunkerbus

Skapad av Peter tis, augusti 26, 2008 22:10:45

Fina bilder!, vill dock påpeka att staden inte bara flyttades under 70 talet som ni skrev, redan under 40 talet började man riva alternativt flytta delar av staden. Bl.a Müllers och Carl Johans lave som sprängdes 1949.

Skapad av henrik mån, juni 23, 2008 20:12:45

hej hej. håller med föregående talare. det är riktigt bra med lite info om stället ni varit på om det finns nån info vill säga...fortsätt i samma stilmvh henrik

Skapad av Tomb tis, januari 15, 2008 00:22:14

Sista bilden ligger det lite silent hill över.

Skapad av Anna M sön, januari 13, 2008 17:05:16

Kul att ni börjar få upp lite info o vackra bilder! :-)

/Anna (Kristofers storasyster)